Jeg er fan. En stor fan af JOMO.

Er du også JOMO fan?
 
Hvis du har et nært kendskab til mig, så ved du også at jeg ikke altid tager mobiltelefonen når den ringer. Eller er på mail, sociale medier o.l. Jeg er offline og til tider online.
 
Jeg er nemlig fan af JOMO – Joy of Missing Out. Og sikken en frihed det giver – du skulle prøve det.
 
Og så alligevel følger jeg med og udvider min horisont, uden at jeg er afhængig af elektronikken.
 
Jeg er ikke online på min mobiltelefon, jeg ringer kun, sms’er og tager billeder – og det er en mobiltelefon uden touchskærm, apps eller wifi. Mobilen er for det meste på lydløs uden vibration og slukker den ofte, og slukker også for anden forstyrrende elektronik.
 
Jeg værdsætter min tid med relationer ansigt til ansigt. Det at fordybe mig i det selskab jeg befinder mig i og det at være nærværende. Eller færdiggøre den opgave jeg sidder med og lader ikke min koncentration forstyrre. Jeg lader op i naturen, hører musik, læser en bog, handler ind, kører bil – alt sammen uden at reagere på mobiltelefonen, eller for den sags skyld altid have den med mig.
 
Jeg syntes faktisk det er en uskik der tangere til selvisk uartighed, at du sidder sammen med andre og så lige ”stempler ud” for at tjekke din mobiltelefon (så vigtigt er der intet der er, at du ikke kan være fuldt tilstede her og nu hvor du fysisk er).
 
Sociale medier bliver der åbnet for (og lukket) et par gange om dagen, og aldrig i flere sammenhængende timer. Det samme med mails.
 
Selv er jeg ”kun” på LinkedIn og Facebook. Men mener de sociale medier kan være en alvorlig tidsrøver.
Både du og jeg ved, at fx. Facebook kan opsluge dig, med tråde, meninger og opslag, hvor mængden kan virke voldsom og til tider uoverskuelig, hvis du skal følge med i det hele.
 
Og så lærer du ikke noget nyt hvis dem du omgiver dig med, er i grupper med, abonnere på nyheder fra kun har samme mening som dig. Anden overbevisning, politisk holdning eller almen uenighed kan åbne op for en ny verden for dig og vise dig hvordan verdenen også kan se ud. Så se også på modpartens newsfeed, opslag og tråde for at forsøge at forstå denne. Du vil kunne opleve et heureka…
 
Tonen kan til tider være hård og komme ud ad proportioner, som ingen havde forventet. Så husk, i dine kommentarer og delinger, at holde den sobre tone og retten til at have en anden mening. En smule høflighed koster ingenting. Du ville også sige “Hej” tilbage, hvis en hilste på dig på gaden, ville du ikke? Så jeg vil gerne opfordre dig til lige at sende afsenderen en tanke. Selvom opslaget eller kommentaren kan være imod dine holdninger og mod din overbevisning, kan det have taget hele dagen, for afsenderen, at turde sende den.
 
Har du ikke noget pænt eller konstruktivt at sige, så hold din mund…
 
Det er ude i den virkelig verden vi er og lever. Det er her vi ser virkeligheden virkeligt. Det er her dine rigtige venner er. Det er her du føler og oplever ægte Likes og delinger af meninger og historier. Er der noget som misforstås eller mistolkes, så kan der spørges ind og man kan få en dybere og givende samtale. Her kommer du rigtig langt med høflighed og den gode tone.
 
Og hvem ved, måske ses vi derude i den virkelige verden.
 
Jeg blev inspireret efter at have læst Svend Brinkmann‘s glimrende indlæg i Politikken tidligere på året. Du kan læse det her: