Jeg siger nej – nej til at stresse, at brænde ud, blive vrissen og træt

Jeg siger nej tak, jeg kan ikke komme, jeg er ikke at træffe eller jeg er optaget…

Der er mange ”undskyldninger”. Og alligevel er det ikke altid acceptabelt at sige sandheden, at jeg i virkeligheden prioritere mig selv.

Jeg skal måske intet på selve dagen, absolut intet. Men det kan være jeg har haft mange ting dagene før og også har det dagen efter. Måske er det den eneste dag i ugen jeg ikke skal noget. Og derfor har brug for tid til at ”lade batterierne op”.

Kontakter du mig, få du sikkert ikke svar, jeg dedikerer tiden til mig selv. Jeg holder fri fra arbejde, både det ene og det andet og laver ikke 1:1 sessioner eller svarer på hvad der er kommet i min indbakke/blog/brevkasse.

Konsekvensen er også at jeg også siger nej til ting jeg gerne vil. Jeg takker nej til mennesker jeg gerne vil møde. Og jeg kan også sige nej til dig…

Men jeg siger ikke nej til dig – jeg siger nej til alt det andet der vil komme, hvis ikke jeg passer på mig selv…

Jeg siger nej til at stresse, at brænde ud, blive vrissen og træt. Men det er sådan jeg opretholder min energi, min kreativitet, min nysgerrighed og udvikling …

Jeg lever op til egne forventninger og holder aftaler – også til mig selv. Jeg siger nemlig ja til mig selv, til overblik, luft og fritid. Faktisk siger jeg ja til alt det jeg magter, men nej til resten.

Så tag ikke et nej, for et direkte nej til dig, men et ja til mig – så kan jeg nemlig komme tilbage og sige ja til dig.

Hvorfor nu det? Hvad er det der gør, at ikke kun jeg har dette behov?

Der ses en større og større tendens til et behov for slow-tv al a at se Søren Rye går rundt i sin have, se Danmarks togstrækninger eller endeløs ildsted eller pausefisk. Det er simpelt hen for at komme ned i gear, koble af, slappe af og trække stikket.

Vi skal løbe hurtigere og hurtigere. Både på arbejdet og hjemme.

Hjemme skal alting være så perfekt, det skal se ud af noget, vi klarer os godt, vi skal have det nyeste isenkram, it og elektronik, samt græsset skal helst være grønnere end hos naboens.

På arbejdet kommer flere og flere opgaver. Projekter afløser projekter. Samtidig med omstruktureringer og omlægninger. Der skal ligge mere dokumentation. Mere it og elektronik skal håndteres (der egentlig burde give os mere fri-hed/tid). Osv. Osv.

Vi løber hurtigere i hamsterhjulet, hvor flere og flere rammes af stress. Stress er meget oppe for tiden. Og passer du ikke på dig selv, så bliver du måske en af de 35.000 der ligger syge med stress – hver dag!

Lidt, og kortvarig, stress er godt.

Det er kroppens måde at finde ekstra energi i en presset situation. Du finder ressourcerne, bliver skarp og opmærksom, effektiv, sanser bedre og kan holde flere bolde i luften.

Men varer det ved over længere tid går det ud over mange ting, men mest dig selv. Du får søvnproblemer, spiser forkert, bliver følelsesmæssig ustabil, asocial og trækker dig, samtidig med at du får minde overblik og bliver mindre effektiv – eller måske endnu værre får hjertebanken, åndedrætsbesvær, besvimer eller får et anfald…

 

Hvordan mestre du så og forebygger stress?

Brug Stresshåndtering til at:

Prioriter dine opgaver

Brug tidsstyring på hvornår du gør hvad

Planlæg ud fra et realistisk tidsforbrug

Kommuniker til dine omgivelser hvordan du har det og om du godt kan bruge lidt hjælp

Sige fra når nok er nok

Aktive pauser hvor du rejser dig op og går en tur, sludre over kaffen eller laver lidt gymnastik

 

Fysisk opladen

Hvile/søvn i den rette mængde

Kosten skal være sund og nærende

Motion løsner op for kroppen og sætter tankerne fri

Massage, wellness eller andet der giver dig en pause og forkælelse af dig selv

 

Psykisk opladen

Egentid hvor du gør lige hvad du har lyst til, og på dine vilkår

Naturoplevelser eller havearbejde

Familie og venner, tilvalg og fravalg, store eller små doser

Pligtfri dag – helt uden opgaver og to-do lister

Musik, sang og dans, med og for dig selv

Afspænding/meditation/yoga

 

Når du stresstænker

Det meste foregår mellem ørene. Tænk igen og spørg dig selv om det nu er rigtigt. Kan det nu passe. Er det sandheden.

  • Perfektion: ”Opgaverne skal løses perfekt, ellers kan det være lige meget det hele”
  • Præstation: ”Jeg bliver nødt til at være helt på forkant og lave det bedste forslag til mødet – hvis ikke de vælger mit, vil det være totalt ydmygende”
  • Kontrol: ”Jeg må planlægge alt i mindste detalje og også tage højde for ALT, der kan gå galt – ellers kommer det (jeg) aldrig til at lykkes”
  • Relation: ”Når de ikke er enige i mit forslag, er det nok fordi de ikke kan lide mig – det har de sikkert aldrig kunnet. Måske skulle jeg finde et andet arbejde.
  • Ansvarlighed: ”Det er mit ansvar at folk får noget ud af kurset – hvis ikke er det min skyld”

 

Ovenstående er bl.a. skrevet ud fra egen erfaring, men også hvad Bjarne Toftegård anbefaler. Se mere på hans hjemmeside www.forebygstress.dk her er der masser af gode råd og værktøjer.

Bjarne Toftegård er cand.polyt. og ph.d., stressekspert, business- og lifecoach, senior stresscoach, foredrags­holder og forfatter.

 

Take care – bee aware

Vælg dig selv til, så kan du også være der for andre