Surstråling, kender du det?

Brok, mugne miner, sortseer, vrede, negativitet, bitterhed, klynk, offerrolle og hvor er det synd for mig.

Eller hele tiden siger at ”det har vi prøvet”, ”nu skal vi ikke lave mere arbejde til os selv” eller ”det virker alligevel ikke…”

Men også en der altid skal have ret, ikke vil gi’ sig, er stædig, krævende, selvcentreret, kommanderende, eller vender den om så det er dig der er forkert på den, eller overfor dig bruger nedladenhed, sarkasme, spydighed eller lignende…

 

En surstråler på arbejdspladsen kan skade hele organisationens arbejdsmiljø, her kan det påvirker både tillid, motivation, samarbejde og produktivitet.

Det samme gælder hvis du har en surstråler i din venskabskreds eller nære familie. Hvilket kan gøre, at du ikke orker at se dem, være der for dem, og gør at man, til sidst, bryder båndet til dem.

En surstråler kan være en mental listetyv, der dræner omgivelserne for energi ved sin blotte tilstedeværelse i rummet – helt uden at sige et ord. En der med sit kropssprog sender de samme negative signaler. En med de rullende og himmelvendte øjne, de korslagte arme, de små fnys gennem næsen eller suk. Den kolde skulder, ryggen man får, det ligegyldige skuldertræk osv, osv… Og så alt det lort de lukker ud… og forsøger at få en over på deres side, eller i det mindste at give dem ret i, at hele verden er imod dem, og at de bestemt ikke har gjort noget forkert…

Kender du sådan en person? En rigtig surstråler…

 ”Selvmedlidenhed er det mest destruktive narkotikum, der kan skaffes uden recept. Det er afhængighedsskabende, giver kortvarig velvære og ødelægger realitetssansen.”

John Gardner

Til dig, surstråler, vil jeg gerne spørge dig om det hjælper at være en surstråler? Er det en nem hverdag du har? Får du løst problemerne på denne måde? Får du støtte og hjælp? Er alle omkring dig glade, smilende og hjælpsomme? Er der positiv opbakning at hente? – eller er det medløbere du får? Medløbere der også  er, eller bliver til, surstrålere?

Energy flows, where focus goes. Du ved godt, at det du fokusere på vil vokse? Og det gælder også her. Hvis du har en mani med at brokke dig, og du oplever udfordringer og problemer – så vil du blive ved med at opleve udfordringer og problemer. Hvis du er rigtig heldig, så vokser de ikke – men de bliver ved med at være der.

Når du fokusere på det negative, som du er i, så bliver du ved med at være i det negative. Hvis du bliver ved med at gøre det samme som du altid har gjort, så får du det samme resultat du altid har fået…

Men hvis du i stedet for koncentrere dig om hvad du hellere vil have eller opnå, så er dine tanker, og derfor også dine handlinger, på vej hen imod det du gerne vil have. Så vil du stille og roligt se en ændring, til det bedre, i dit liv.

Dit liv – dit ansvar. Vil du have noget, så må du tage det. Tag ansvar og ejerskab.

Ingen, som i ingen, skal eller kan gøre det for dig!

Sig det du gene vil have, men bed pænt om det, hvis det er fra andre (du kan ikke forlange noget af andre) og vær præcis, kom med kontante og konstruktive forslag til, hvor du fortæller hvad det er du gerne vil opnå, hvad det er du ønsker. Og husk at blive på egen banehalvdel – dine omgivelser er ikke tankelæsere og er ikke de rette modtagere for din skuffelse, din placering af skyld, eller kan bebrejdes for noget du ikke har kunne finde ud af, enten at bede pænt om eller udtrykke at du har behov for .

Vær bevidst om at du aldrig er i en situation hvor du kan forlange noget af andre (med mindre du er deres chef), for de har deres egen frie vilje. Selv egne voksne børn kan du ikke forlange noget af.

”Ingen får børn, for børnenes skyld. De får børn for deres egen skyld (smutter eller ej).”

 —Niels Hausgaard

Lige meget hvor stort et behov du har, vil du med din adfærd enten tiltrække eller skubbe folk fra dig.

Du skal agere, ikke reagere…!

 ”Det menneske, som lader alt det, der fører til lykke, afhænge af sig selv og ikke af andre, har valgt den bedste strategi for et lykkeligt liv.”

Platon

 VÆRKTØJ til dig, surstråler

I stedet for at surstråle kan du interesserer dig for andre. Stille spørgsmål. Spørg ind og interesser dig for dem du er samme med, og dem du vil have en relation med.

Spørg og udvis interesse. Får du ikke svar, eller er det et vag svar, så bliv ved med at spørg ind, spørg på forskellige måder til det samme (ikke krydsforhør eller for høflighedens eller høflighedsfrasernes skyld – vær uselvisk). Spørg for at være oprigtig nysgerrig og derved kunne stille flere spørgsmål. Spørg ikke for at respondere, eller gå fra dialog til (din egen)monolog.

Tavshed, fra den spurgte, er ok. Der er måske en tankeproces i gang, så et svar er på vej – derfor skal du ikke straks stille et nyt spørgsmål oveni det første. Giv tid.

“Sadly most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply.” 

—Stephen R. Covey.

For en periode må du tilsidesætte dine egne behov, for at åbne den anden op. Kom ud over din egen næsetip og ud af din verden… Det andre siger de hører, føler og oplever, er virkeligt – for dem. Det er netop sådan de oplever det. Det er deres virkelighed. Og det vil det altid være. Dér er de ikke forkert på den. Eller har misforstået… så prøv at sætte dig i deres sted, deres situation – se dem og dig oppefra (i metaperspektiv).

Det er altid afsenderen som har ansvar for, og forståelsen af, budskabet hos modtageren. Du kan derfor ikke trække din verden ned over andre… lyt til dem, og vær nysgerrig på deres verden, lyt for at prøve at forstå…

Mærker du et tomrum i dig selv, kan du ikke forlange at andre skal fylde det op. Du skal fylde dit eget tomrum op, før du selv kan give og før du kan få af andre.

At du sidder og surmuler over og giver udtryk for, at det er for dårligt…, at du er skuffet over…, at det simpelt hen ikke kan passe at…

Dét hjælper dig ikke. For så ses du som en surstråler. – et lille tip, og du har måske allerede gættet det – ingen gider surstrålere…

Surstråling er mega ucharmerende, energidrænende, træls, demotiverende og aldeles utiltalende! Så stop det! Stop din negative adfærd!

Skru op for DIT LIV og anerkend dig selv, som den person du er og med de kompetencer du har. Og tag ACTION og skab det du vil ha’ i det liv. Gør dig ikke afhængig af andre for at du har det godt, er glad, er tilfreds… SKAB DET SELV!

Du skal agere, ikke reagere…!

Har du selv sat dig i situationen? Er du selvforskyldt (bare lidt)?

Føler du dig fanget? Låst fast? Uden handlemuligheder? Trængt?

Du har måske for mange munde at fodre og ikke stor nok indkomst til at fodre dem… Nå?! Gæt hvad, du valgte at få disse børn.

Du kan måske ikke gå på ferie med din kæreste og ikke arbejde hver eneste dag… Gæt hvad, du har selv startet din forretning.

Du kan måske ikke forlade jobbet, du hader og med en træls chef, fordi du har for meget gæld at betale… Gæt hvad, du valgte at købe det hus og den bil.

Du har måske mistet dit ben i en ulykke, og nu kan du ikke rejse ud i verden… Det er en tankegang, ikke en realitet.

Du har måske dit at kæmpe med. Hvor du føler det uretfærdigt, unfair eller ligefrem at du har trukket nitten. Men vid, at alle har noget at kæmpe med. Nogle har intet job, er hjemløs, kæmpe gæld, misbrug, har cancer, psykiske problemer, alzheimer, demens, sukkersyge, mistede arme eller ben, blodprop, sklerose, muskelsvind, migræne eller noget helt andet. Det er de færreste man har lyst til at bytte liv med, hvis man ser i deres rygsæk.

Find det positive. Se det og få det frem i lyset. Dyrk det, og det vil vokse.


“Med den rette attitude skifter du fra at være reaktiv til at være proaktiv.”

—Winston Churchill

 Hvis du har brokket dig og talt negativt i mange år om dit job, din vægt, dine relationer, din mangel på penge, situationer osv – og du ikke har gjort noget selv for at ændre situationen, så kan det være svært at ændre noget.

Når du beklager dig – sætter du fokus på problemet. Og du har måske snoget dig udenom, eller fri for at tage (egen-)ansvaret, for at skabe en positiv løsning. Og hvis du er god til at (be)klage, har du måske endda fået andre til at føle sympati for dig.

MEN når du er en der (be)klager, ynker, er muggen, vred mv. har du to valg. Du kan enten indrømme at du ikke gør noget for at ændre situationen. ELLER, bare brokker løs.

LØSNING:

Stop bitching i dag!

Kan du gøre noget ved det, så gør dét!

Kan du ikke, så accepter dét og kom videre!

Få fokus på løsningen. Hvis problemet du møder kan løses med handling, har du ikke noget problem!

 

Det liv, du lever LIGE NU, i dag er blevet skabt 100% af dig og dine valg. Jep, det er rigtigt! Du vælger selv dette liv, og du kan ikke bebrejde andre for det liv, du i øjeblikket lever.

Hvis du ønsker et andet liv? Så begynd nu, og fremadrettet at foretage andre valg, end du tidligere har taget.

Det øjeblik du begynder at tage radikalt ansvar for de valg, du har foretaget, og erkender, at du skabte det liv, du lever i, er det øjeblik, du kan begynde at bygge det liv, du siger, du ønsker at leve.

Livet er ikke så meget hvordan du har det, men mere hvordan du ta’r det…

Hvilke valg vil du tage, lige nu og her – og hvad vil du gøre i dag?

 Livet er 10% hvad der sker for dig, men 90% hvordan du reagere på det.

 C.G.Jung

 VÆRKTØJ

Tænk VERDENSBILLEDER når du, og andre ikke ser på en ting på samme måde, eller ikke er enig.

Vi ser alle sammen det samme landskab, og laver hvert vores mentale landkort inde i hovedet. Hver vores landkort (også kaldet blueprints) for der er flere. Landkortene er farvet af social arv, opvækst, dannelse, uddannelse, livsvilkår, oplevelser, rejser og hvordan vi ellers har grebet hver vores verden an – alt sammen både som barn, ung og senere voksen. Og mennesker og vores blueprint bliver ved med at udvikle sig, forme sig, omstrukturere sig. De er dynamiske og vi tilpasser dem hele tiden, så vores omverden fortsat er meningsfuld for os. Vi sammensætter vores blueprints af idéer og idealer, vi har set i vores omverden. Samfundstendenser gør vi til vores egne.

  • Tænk ud over din egen næsetip! Vær bevidst om dit landkort! – stemmer det overens med virkeligheden?
  • Er det sandheden? Eller den for tiden eksisterende virkelighed?
  • Vid at verden også kan se anderledes ud! Der er flere vinkler, eller flere sider at se det fra! – din baggrund og bevæggrund er sikkert ikke den samme som andres.
  • Din sandhed er nødvendigvis ikke den samme som andres! – hvad er forskellen? Og hvor kan I mødes?

Et drilsk karakteristika ved blueprints er, at de først bliver bevidste for os, når vi aktivt undersøger, hvordan de ser ud. Det kan vi gøre ved at stille os selv spørgsmål som: ”Hvordan ser mit perfekte bryllup ud?” Måske kommer der et ideal frem, der er meget pompøst og detaljeorienteret. Når vi først er blevet bevidste om idealet, kan vi tage stilling til, om måske et mere afslappet bryllup med fokus på nærvær ville passe bedre med vores værdier… osv.

Laver vi ikke øvelsen, risikerer vi at jagte noget, vi ikke helt ved hvad er, eller render ind i problemer med vores omgivelser. De trækker sig for eksempel væk fra dig. Undgår dig.

VÆRKTØJ

Hvilke film ser du, hvilke bøger og artikler læser du, hvilke mennesker omgiver du dig med og hvad bruger du din tid på?

  • Sørg for at det alt sammen er positivt og at det er noget der gør dig godt.

VÆRKTØJ

Tænk ind i KONTROLCIRKLEN når du bliver vred, ked af det, syntes noget er uretfærdigt, træls, tåbeligt eller ikke i orden.

  • Er det, der sker, noget du har eller kan tage kontrol over? Hvis ja, så gør noget ved det!
  • Er det, der sker, noget du har eller kan få indflydelse på? Find ud af hvordan du gør netop det, der skal gøres!
  • Er det, der sker, helt uden for din rækkevidde? Ingen mulighed for kontrol eller indflydelse? Så slip det!

Brug din energi på noget andet og på at forstå, at det ikke er alt i verden, du kan eller skal sætte dit præg på. Det er ikke ligegyldighed, du udviser. Du vælger dine udfordringer og kampe med omhu og klogskab. En meget bedre tanke, ikke?

Og så lige et VÆRKTØJ for den der oplever surstråling

“Hvis du træder glad ind ad døren og bliver mødt af en mur af surhed og kulde, så stop op, konstater: ‘hov der er vist dårligt humør her – det må være en ommer”. Gå ud af døren og kom ind igen på ny”.

-Arne Nielsson

Prøv det, det virker faktisk. Og så sig, udpeg præcist, hvad der skaber den dårlige stemning – men husk ud fra hvordan du ser det og oplever det. Ikke at ”du gør hele tiden…, eller du er altid…”. Bliv på egen banehalvdel. Og se så hvad der sker. Ændre situationen sig ikke, så gå – surstråleren fortjener ikke at få skovlen under dig og smitte dig med sin surstråling.

 

VÆRKTØJ til begge

Lad være med at tage telefonen. Både for din egen skyld, men ikke mindst også for den der ringer. Tager du telefonen og føler dig forstyrret, midt i noget, irriteret eller andet – så er det da af høflighed, at du ikke tager telefonen, for du kunne jo komme til at snerre og får en skidt samtale – for jer begge.

 

Mit indlæg er måske lidt firkantet eller unuanceret og ikke 100% som verden ser ud for dig. Men ta’ det du kan bruge, og kassér så resten.
Nogle har måske brug for det Wake up call, som det kan give ved at læse dette. Andre er lodret uenige, og fair nok.
Jeg vil ikke, at vi skal diskutere hvem der har ret eller uret, men mere sætte en refleksion i gang. Så vi slipper for mere brok, mugne miner, sortseer, vrede, negativitet mv.
Så hvis du er med på den positive ”bølge” bidrager du med positive indspark og deler ud af virksomme værktøjer.
Med et stort ønske om at du tager værktøjerne, eller andre metoder, til dig og nedbryder surstråleren…
Inspiration; Platon, C.G.Jung, Stephen R.Covey, John Gardner, Freddy Meyer, Arne Nielsson, Niels Hausgaard, Thomas Ratchak M.fl.