Ved du hvordan din(e) nærmeste føler sig anerkendt, set og elsket?

Og kender du dig selv godt nok til at vide hvordan du føler dig anerkendt, set og elsket?

Det handler om at trykke på de rigtige “knapper”. Kender vi vores egne ”knapper” og “knapperne” til dem vi omgiver os med, så kan vi få et mere rigt og anerkendende tilgang i vores samvær med andre.

Du kan med stor fordel bruge det sammen med dine kære, familie og venner. Men også kolleger og andre. For det er ikke lige meget hvordan vi er sammen, hvad vi siger og hvad vi gør.

Det har parterapeut Gary Chapman skrevet flere bøger om. Og også offentliggjort en test du kan tage gratis her (testen er på engelsk): http://www.5lovelanguages.com/profile/

De fem ”knapper” eller “kærlighedssprog” er:

Ord – ord der bekræfter.

Tjenester – her taler handling højere end ord.

Gaver – at modtage eller at give en gave.

Tid – at give eller få udelt opmærksomhed.

Berøring – intet taler mere dybt end en passende berøring.

Jeg selv har absolut topscore i Tid og næsten top i Berøring. Under middel ligger Tjenester og Ord. Mens Gaver er helt i bund. Hvilket betyder, at jeg godt kan lide at vi er sammen, hygger os, er nærværende og tilstede i det vi er sammen om. Det kan for eksempel være på café, skovtur, fødselsdag eller jul.

Samtidig har jeg det svært med julegaver og gaver i det hele taget. De betyder intet for mig. Så kommer du med en værtsgave, så sørg for at det er vin der kan drikkes til maden, dessert, kage til kaffen eller lignende.

Knus, en hånd på min arm og et klap på skulderen ser jeg som anerkendende og rør mig.

Jeg vil gerne hjælpe og gøre tjenester for andre, men ikke for hver en pris. Udnyt mig skal du ikke.

Ord som anerkender den jeg er og det jeg gør er fint. Men det skal være ved særlige præstationer.

At se “knapperne”, i både dig selv og andre, kan gøre dit liv nemmere, men også få de andre til at føle sig godt tilrette i dit selskab. Det er så lidt der skal til, og det kan betyde så meget.

Måske du kan genkende dig selv, eller andre, i dette eksempel:

Søren og Mette er kærester. De kan bruge timevis på at tale om, hvor glade de er for hinanden. De bruger masser af tid på at lytte til musik, tale om musik og tv-serier. Sammen. Mettes kærlighedssprog er tid. For hende er det vigtigt at bruge tid sammen, hygge, tale eller lave noget sammen. Når Søren er der, sammen med hende, og taler om hvad der interesserer hende, mærker hun tydeligt hans kærlighed.

Anjas kærlighedssprog er berøring. Hun mærker tydeligst andres kærlighed, når de udtrykker den med et knus, lægger hånden på hendes arm eller holder hendes hånd. Hun ved godt, inders inde, at Per elsker hende, men hun mærker det ikke rigtigt, hvis han ikke rører hende.

Mette bor hjemme hos mor og far, som ser ud til kun at gå op i, hvem der tager de forskellige huslige gøremål derhjemme. De bliver vildt skuffet, hvis Mette ikke hjælper til. Selv sætter de en ære i at springe til, når nogen i omgangskredsen har brug for hjælp. Deres kærlighedssprog er tjenester. Mette vil ønske, at hendes forældre vil bruge mere tid på at spørge ind til hendes interesser.

For mig giver det god mening, at kende mig selv og de “knapper” der skal trykkes på. Men også at kende andres.

Faktisk er det, at kende sig selv, med til at du stå stærkere lige meget hvilket stormvejr du så kommer ud i.

Tag testen og få dine nærmeste til også at tage den. Få så en snak om jeres “knapper”.